keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Rovaniemi-viikko - kulttuurinnälkäiselle sopivia makupaloja!Rovaniemi-viikon teema "Kotikulmilla" avasi tutut lähiöt tapahtumapaikoiksi ja kutsui vierailemaan paikoissa, joissa ei vielä ole käynyt - lähellä ja kaukana. Kohtasin kukkivia kummallisuuksia, Kaikuvan metsän, vanhan aseman, Taidekäytävän ja monia huikean värikkäitä kokemuksia, kulttuurinnälkäiselle juuri sopivina annoksina nautittavaksi.  Tapahtumaviikkoon mahtui yli 200 erilaista tapahtumaa, joista rakentui ennätyssuuri ja huikea Rovaniemi-viikko. Olisinpa ehtinyt vierailla niissä kaikissa!


Kuva: Rovaniemi-viikko

Maanantai 


Vierailin mahdollisimman monessa tapahtumassa jakaen sosiaaliseen mediaan sisältöä avustaen muita sisällönjakajia. Nautin somettaessa ihanista hetkistä: Sie&Mie Keskus osuuskunnan RoPS Cafén ihanat herkut jäivät mieleen iloa purskahtelevien keskustelujen lisäksi; opin Rovaniemen Vanhan aseman ja rautatien värikästä historiaa Kaija Sälevän kertomana yhdessä yli 150 muun kiinnostuneen kuulijan kanssa; sain kuulla maakuntalauluja Irma Mäen ja Neuvokkaan ohjelmarenkaan soittajien johdolla Piekkarissa, nauttia auringosta ja hyvästä keitosta soppatykin äärellä Koskikadulla sekä jakaa alkuviikon tapahtumissa Rovaniemi-viikon ohjelmistoa.


Tapahtumavierailuja, kuva: Saija Kestilä

Tiistai 


Hillapolun Taidekäytävän avajaistilaisuudessa 3.9.2019. halukkaat saivat harjoitella maalaustekniikoita ja jättää jälkensä Taidekäytävän teokseen Juha Mytkäniemen opastuksella. Teosta kävi maalaamassa useampi kymmenen lasta ja muutama aikuinen. Taidekäytävä piristää ohikulkijaa väreillään, käykää ihailemassa valmista teosta. Tunnelmaa voit ihastella alla olevan videon ja kuvan kautta. 
Värikäs Taidekäytävä, kuva: Roosa Nevala


Rovaniemi-viikon teema kutsui vierailemaan jossain missä ei aikaisemmin ollut käynyt. Löysin itseni Lehtojärven kylätalolta, jonka yläkerrassa Camera Obscura tarjosi erilaista tapaa kuvata maailmaa. Kävimme ottamassa itsestämme potretit, uskomattoman värikäs kuva saadaan pimeässä aikaiseksi. Jännittävää! Yläkerrasta suuntasimme saliin, jossa Väärästä Rahasta tuttu Jaakko Laitinen ja haitarivirtuoosi Harri Kuusijärven muodostama Lehtojärven Hirvenpää -duo konsertoi. Salista muuntui estradi ja yleisöä sykähdyttivät tangovaikutteiset laulut. Viimeisen kappaleen aikana yleisöstä kuului kohahdus, kun Lapin tango päästettiin ilmoille. Jaakko ja Harri saivat Lehtojärven kyläyhdistyksen puheenjohtajalta Riku Tapiolta kyläkirjat. Suosittelen käymään Lehtojärven kylätalolla jos et vielä ole käynyt, uskomattoman hieno paikka! Minulle se oli uusi unohtumaton kokemus.

Tapahtumia pääset näin jälkeenpäin fiilistelemään allaolevan videokoosteen avulla.Jaakko ja Harri vastaanottamassa kyläkirjat, kuva: Saija Kestilä


Keskiviikko


Kävin tutustumassa kaksi vuotta täyttäneen Kielikahvilan toimintaan 4.9.2019 kaupunginkirjastolla, jossa keskustelun aiheena oli Rovaniemi kotikaupunkina. Pöydän ääreen oli kokoontunut joukko eritaustaisia ihmisiä jakamaan kokemuksia; todella mielenkiintoinen keskustelutilaisuus ja mahdollisuus jakaa avoimesti ajatuksia. Ihan parasta! Kielikahvilan tulevat kokoontumisajat ja paikan löydät tästä linkistä.

Kohtaamisia Kielikahvilassa, kuva: Saija Kestilä


Tutustuin Rovaniemi-viikolla muutamaan uuteen paikkaan. Elämyksellinen Somosen luontokirkko Oikaraisessa oli yksi vaikuttavimmista. Vocaliisat-kuoro sulautui maisemaan ja tunnelma oli pysäyttävä ja sisäisesti herättelevä Somonen soi! -tapahtumassa Rovaniemi-viikon keskiviikkona. 
Torstai


Rovaniemen kaupungin kulttuuritoimisto koordinoi Kaikuva-metsä – Kulttuurin kinttupolku -tapahtuman Vaattunkikönkäälle 5.9.2019. Olin mukana auttamassa järjestelyissä. Tapahtuma oli aisteja hivelevä ja sade otti paikkansa osana esityksiä omana elementtinään. Paikalle saapui viitisenkymmentä sadetta pelkäämätöntä osallistujaa. Taiteilijat esitysten takana olivat Eila Paananen, DrumTamTam ja tanssijat (Murmansk), Kaisu Karvinen, Rosa Latva, Keke Lammassaari, Meri Nikula, Pia Lindfors ja Matti Korva. Urkuharmoonin sointia metsään toi Pekka Kumpulainen. Tapahtumaa on vaikea sanoin kuvailla kattavasti, joten koostimme Jari Karjalaisen kanssa tapahtumasta videon, jonka näet alta.

Kohti Kaikuvaa metsää, kuva: Saija KestiläPerjantai


Sain nauttia katsojan roolista koko perjantain ja suuntasin DrumTamTamin keikalle Wiljamiin, sillä tiesin edellispäivän Vaattunkikönkään performanssin perusteella esityksen olevan mahtava. DrumTamTam on Murmanskista, Rovaniemen ystävyyskaupungista kotoisin oleva kymmenhenkinen rumpuryhmä. Kävimme myös kansainvälisillä suurmarkkinoilla kiertelemässä ja nauttimassa tunnelmasta. DrumTamTam, kuva: Saija KestiläLauantai


Taiteiden yön tapahtumia

Vapaa-ajanlautakunnan kulttuuri-, liikunta-ja nuorisopalkintojen jakamistilaisuudessa palkinnot menivät juuri oikeisiin kohteisiin. Kunnan Pojat esiintyivät tilaisuudessa yhdessä Jaakko Laitisen kanssa puheiden jälkeen ja tilaisuutta oli ilo seurata. Ihan loppuun asti en ennättänyt tapahtumassa olla, kun järjestelyt kutsuivat toisaalle. Halutessasi voit katsoa videota tapahtumasta Rovaniemi-viikon Facebookista.


Palkitsemistilaisuudessa puhujana palvelualuepäällikkö Merja Tervo, kuva: Saija Kestilä


Kumma Puutarha – ympäristötaidetapahtuman avajaisissa Taiteiden yönä iltapäivästä olin apukäsinä Kirkkolammenpuistossa. Aurinkoinen ilma osui kohdalleen ja avajaistunnelma oli iloinen, herkkä ja peräti kesäinen. Avajaisvieraille oli tarjolla koskettavia esityksiä performanssitaiteilija Meri Nikulalta, Maisemapiiri-kollektiivilta, sekä Kunnan Pojilta. Unohtamatta nautinnollisia WOODSS:in suussasulavia herkkuja!

Kumma Puutarha -ympäristötaidetapahtuman järjesti Rovaniemen kaupungin kulttuuritoimisto yhdessä kuvataiteilija-kuraattori Tuomas Korkalon kanssa. Tapahtuman taiteilijat valittiin kutsumenettelyllä. Tapahtumassa olivat mukana kahdeksan taiteilijaa: Tiina Hallakorpi (Helsinki), Dmitry Novitsky (Murmansk, RUS), Kari Södö (Oulu) Tom Engblom (Rovaniemi), Savu E. Korteniemi (Rovaniemi), Kalle Mustonen (Helsinki) Sauli Miettunen (Orajärvi, Pello) ja Sally Ducrow (Cannes, FRA). Teokset ovat nähtävillä Kirkkolammenpuistossa, joten vielä ehdit ihastelemaan ja aistimaan. Vielä yksi yllätys on kertomatta: jos ajelet Lohinivan tai Narkauksen suunnilla ja ihmettelet mitä kummia teoksia nämä ovat, huomaat Kumma Puutarha -tapahtuman ulottuvan laajalle. Kyläläiset ovat suunnitelleet ja toteuttaneet teokset yhdessä taiteilija Tiina Hallakorven kanssa.


Kumma Puutarha - ympäristötaidetapahtuman avajaiset. Kuvat: Saija Kestilä.


Katsojan silmin koettuna, Taiteiden yönä teatteriin!

Marko Syysmaa (Ola) ja Kari Koivukangas (Jallu) pureutuivat ihmisen elon eri tasoihin näytelmässä Korjaamo, joka avautui minulle kokemustasolla ihmisen itselle kertomana tarinana itsestään. Ihminen rakentaa ympärilleen muureja ja elämänpiiri muuntuu hyvin pieneksi, kun ei uskalla kurkistaa nurkan taakse ja kokea uusia kokemuksia avoimesti. Mitä muut ajattelevat minusta? Riitänkö? Pelko usein ajaa ihmisen pieneksi mytyksi, jolloin kannattaa olla vierellä ystävä, joka potkaisee takalistoon ja laittaa liikkeelle muutosvoimaa itsensä kohtaamiselle, vaikka se voi olla tuskallista. Aloin mielessäni kutsumaan näytelmää ihmismielen korjaamoksi, sillä sitähän se kaikki on, opittua ja lainattua. Jonain aurinkoisena päivänä herää ajatukseen, että minustakin on vaikka mihin jos panostan ja uskon itseeni. Näytelmässä avattiin myös pienyrittäjän elämää, kun työt loppuvat ajan muuttuessa toisenlaiseksi - työn korvaa robotti. Luopumisen tuska puskee myös esiin näytöksen tunnelmassa, kun on rakentanut elämänsä ammatti-identiteetin ympärille, eikä näe muita mahdollisuuksia elämässä. Näytelmässä saa myös toisen mahdollisuuden, vaikka on toiminut tunteenpalossa väärin; tärkeintä on oppiminen.
On sanomattakin selvää, että pidin näkemästäni, joten lämmöllä suosittelen laajentamaan kokemuspiiriä korjaamolle.

Väliajalla kohtasin tuttuja ja kävimme näytöksestä keskustelua. Näkemänsä purkaminen toisten kanssa on syventävää, on jännittävää kuulla miten toinen kokee näkemänsä.

Jallu ja Ola muuten jakavat ratkiriemukkaita tubetuksiaan, jotka pursuavat tippejä suoraan Korjaamolta!

Jallu ja Ola Korjaamolla, kuva: Kaisa Sirén


Toiverunoklubilla seikkailtiin tunteiden aallokossa

Iltani jatkui teatterilla, koin runon ihmeellisen maailman avautuvan ihan eri tavalla Toiverunoklubilla. Klubi-ilta oli ensimmäinen laatuaan, teemana oli ”rakkaudesta ja onnesta”. Toiverunoklubille saa toivoa runoja luettavaksi ja näyttelijät Kylli Köngäs, Markku Lukka ja Outi Nevanlinna lukevat niitä välittömässä tunnelmassa. Harras ”pönötys” on tästä kaukana, täällä viihdytään! Tunnelmat vaihtuvat runojen mukaisesti, tehden tilaisuudesta kevyen veikeän ja välistä sukelletaan syvälle rakkauden tuntemuksiin. Jokaisessa Toiverunoklubissa on omat teemat, joiden kautta sukelletaan runouden syövereihin.

Olen joskus lukenut runoja ja kirjoitellut niitä, mutta harrastus jäi kiireen keskelle. Taidankin etsiä runokirjan pölyttymästä – siinä on seikkailu jo itsessään tutustua sen ajan ajatuksiini, millä tavalla maailma on avautunut ja mikä on koskettanut. Mikä parhainta, inspiroituminen kokemastaan avaa uusia ulottuvuuksia.

Toiverunoklubi, kuva: Rovaniemen teatteri
Toiverunoklubi, kuva: Rovaniemen teatteri
Viihdyttävän teatteri-illan jälkeen kävelin kohti kaupunginkirjaston pihaa, kun tarkka vainuni paljasti minulle lähellä tarjoiltavan hyväntuoksuista ruokaa. Jututin Blind Pilot Vegaani pop-up-ravintolan pitäjiä ja minulle paljastui tarina nimen takaa, "Vegaanikokki on kuin sokea lentäjä" -kertoo vanha urbaani kansanviisaus. Herkuttelutauon jälkeen jatkoin kohti päämäärääni ja Arttu Niemisen upea monikanavaprojisio Awareness pysäytti kaupunginkirjaston seinällä! Kuinka tila muuttuukin toisenlaiseksi ja tunnelma sen myötä. Syötyäni hihkaisin jälleen ilosta, kun suosikkirumpuryhmäni ystävyyskaupungistamme Murmanskista esiintyi hetken Artun teoksen pyöriessä taustalla. Tanssijalkaa vipatti ja hillitsin itseni hetkeksi ja otin videota muistoksi, sekä livenä someen. Ihanaa yhdessä olemista ja rentoa hengailua pimenevässä syysillassa. Seuraavana esiintyi Kuuranvalkeat, joiden tulitaide on hypnoottista katsottavaa ja biisivalinnat huikeita. Otin esityksistä makupaloja talteen ja ne löytyvät tästä alta.

Arttu Nieminen: Awareness


DrumTamTam


Kuuranvalkeat tulitanssiesitys, 
Kappale: Lappuliisa - Häläpätiläppää häpätihäät (feat. Räpylät)Ihanan runsas ja tapahtumarikas viikko meni hetkessä ohi, vaikka kuinka pysähdyin pieniin hetkiin nauttimaan ja aistimaan kaikkea kotikulmilla tapahtuvaa. Ihania muistoja, onneksi niitä on tallessa nautittavaksi ja jaettavaksi!

Kuva: Rovaniemi-viikko


P.S. Ensi syksynä Rovaniemi-viikkoa vietetään 7.-13.9.2020. #rovaniemiviikko #rovaniemilocal #kotikulmilla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti