lauantai 10. helmikuuta 2018

Nätti-Jussi on päällikkö!

Nätti-Jussi, legenda ja ihminen. Kuva: Petri Teppo, Rovaniemen teatteri.


Rovaniemen teatterin kauden vetonaula, yleisömagneetti, supersuosittu Nätti-Jussi -näytelmä on saateltu hautaan. Nätti on juttunsa kertonut – tältä erää. Jussi palaa vielä, se on varma, muodossa tai toisessa. Aina kun taivaalle syttyvät revontulet, voimme ihailla kättensä työtä. Ja se on taivahan tosi.

Laura ja Saija ovat jo blogissa kertoneet kokemuksiaan Nätti-Jussista. Ajattelin kuitenkin vielä kysäistä teatterilaisilta, mitä katsojat ovat tykänneet, ja millaista palautetta esityksestä on tullut.

Itsenäisyyspäivän, Suomen satavuotispäivän Lapin Kansassa oli juttu, jossa viisi Ounasjoen koulun kasi- ja ysiluokkalaista oli valinnut neljä heille tärkeintä suomalaista. Porukka oli vieraillut Lapin Kansan toimituksessa ja kirjoittanut oman jutun. Ja kappas kehveliä, yksi listalle päässyt esikuva oli Johan Viktor Nätti! Aatu Ågren ja Kalle Rauhala olivat tehneet taustatyötä juttua varten, muun muassa soittaneet käsikirjoittaja Esko Ese Janhuselle, ja kyselleet lisätietoja Nätin elämästä ja tarinasta.

Nuoret kertovat jutussa, että Nätti-Jussi oli heille tuttu lapsuuden tarinoista ja esikuvansa nimeä kantavasta kaupunkijunasta. Tärkeäksi Jussin tekee heidän mukaansa se, että hän on Lapissa legenda, ja että hän kertoi metsätöiden ohella tarinoita – ja oli myös Lapin ensimmäinen koomikko. Kirjoittajat epäilevät, että nykysukupolvi ei todennäköisesti edes tiedä Jussista.

Näytelmän myötä Nätti on kuitenkin tullut tutuksi monille, myös koululaisille. Lyskan luovan kirjoittamisen kurssin opiskelijat kirjoittivat Nätistä runoja. Valtakunnalliseen Taidetestaajat-hankkeeseen osallistuneet kasiluokkalaiset kävivät kokemassa esityksen, ja sen jälkeen he pääsivät myös arvioimaan sitä ja kertomaan omista kokemuksistaan. Sivusto on ainakin tällaisesta täti-ihmisestä visuaalisestikin hauska, ja kommentteja lukiessa meni pitkähkö tovi. 

Tässä muutama helmi:

”Todella hyvä, mutta asiaa oli liikaa ja ne sinkoilivat”
”Aivan mahtava. Tykkäsin ihan sikana. En ollu aikaisemmin parempaa näytelmää nähnytkään”.
”Hyvä näyttelijä sujuvaa puhetta ja huumoria jota ymmärsi”
”Ihan jees, sanoisinko semmoisen 5/5, nätti jussi oli päälikkö”
”Ihan semi mutta aika tylsä”
”Oli kivaa kun saatiin tutustua teatteriin ja pääosan näyttelijään.”
”Tooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooosi pitkä niinku tuo tosi sana:)”

Yhteensä Nätti-Jussi on saanut 260 arviota kasiluokkalaisilta. Kannattaa käydä lukemassa tämän tinkimättömän ja asiaan paneutuneen yleisön näkemyksiä! Kari Väänäsen ohjaama näytelmä on jakanut mielipiteitä, ja hyvä niin.

Minulle Nätti-Jussi on aiemmin edustanut hyvin vierasta maailmaa, eikä hänen tarinoidensa huumori ole ollut mitenkään kovin innostavaa. Näytelmän lopun kohtaus, jossa vanha Jussi hetkeksi tulee esiin tarinankertojan ja niiden sankarin kuoren alta, oli minusta äärimmäisen liikuttava. Syysmaan Marko teki kertakaikkisen hienon roolin Nättinä. Ehkä ensimmäistä kertaa tavoitin jotain siitä maailmasta, jossa tämä eli.

Kiitos vielä Kuhan Katille linkeistä ja vinkeistä, ja koko teatterin porukalle jälleen yhdestä elämyksestä!

Lopuksi Hantulan Einolle kiitos niistä väliajalla nautituista drinksuista. Kuten taiteilija Hantula totesi: ”Uskoisin niiden olleen niin hienostuneet, että Nätti pystyi määrittämään neliömetrin tarkkuudella ginin maustamiseen tarvitun katajan sijainnin sekä sen, kuka siihen oli viimeksi kapsahtanut kurkottaessaan kuuseen.” 

- Pälvi -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti