Jo 10.000 katsojaa ihastuttanut Joulutarina palaa talon suurelle näyttämölle vielä marras- ja joulukuuksi. Näytelmä sisältää teatteria, tanssia ja musiikkia sekä paljastaa joulun jännittävimpiä salaisuuksia. Jos joulu on sinun juttusi, älä missaa tätä!
Joulutarina on Rovaniemen Teatterin ja Tanssiteatteri Rimpparemmin yhteistuotanto. Musiikkinäytelmä pohjautuu Marko Leinon romaaniin (Gummerus 2007). Kirja on käännetty seitsemälle kielelle, ja sitä on myyty jo yli 100 000 kappaletta. Saksassa romaani on saanut jo klassikon aseman - Joulutarinasta on otettu siellä jo toistakymmentä painosta.
Juha Wuolijoen teki tarinasta ja Marko Leinon käsikirjoituksesta elokuvan. Kotimaassa ja kansainvälisesti palkittu elokuva julkaistiin ja lanseerattiin vuonna 2007.
Kurkkaa leffan traileri tästä.
Elokuva kuvattiiin pääosin Utsjoella, mutta osa siitä filmattiin myös Levillä, josta löytyy Joulupukin mökki, suosittu turistinähtävyys.
Olen elokuvaversion suuri fani, ja lukenut tarinan myös kirjana. Onnistuisiko Rovaniemen teatteriversio liikuttamaan paatuneen autenttisen Joulutarinan ystävän?
Nikolaksen tarina sulattaa jään
Pieni Nikolas-poika menettää perheensä onnettomuudessa talvella, kun jää pettää kulkijoiden alta. Kyläläiset päättävät yhdessä pitää huolta orpopojasta. Köyhät kyläläiset sopivat, että kukin perhe ottaa Nikolaksen hoiviinsa vuodeksi kerrallaan. Joka joulu Nikolaksen perhe vaihtuu. Osoittaakseen kiitollisuuttaan hän veistää hänestä huolehtineen perheen lapsille jouluksi lahjan. Vuosien kuluessa joululahjojen jakamisesta tulee perinne.
Näytelmä alkaa vahvalla kohtauksella, joka symboloi Nikolaksen perheen hukkumista jäiden pettäessä. Hyiseen veteen uppoaa isän ja äidin lisäksi pikku-Aada, Nikolaksen pikkusisar. Suojellakseen itseään Nikolas uskoo, että koska pienen vauvan ruumista ei koskaan löytynyt, muuttui tämä merenneidoksi.
Joka joulu Nikolas vie lahjan jäälle, pudottaa sen avantoon ja toivottaa "Hyvää Joulua, pikku-Aada".
No niin, se oli sitten siinä. Yleisöstä kuului niiskutusta aina kun kohtaus toistui Nikolaksen kasvaessa. Kuten yksi katsojista kiteytti omat tunnelmansa väliajalla:
"Kauheeta poraamista!"
Elämänmakuista menoa usealla kielellä
Vastapainoksi surulliselle alkutarinalle näytös tarjoilee virkistävän nopeasti vaihtuvat lavasteet, kauniin satumaisen värimaailman ja toimivat tanssi- ja kuorokohtaukset. Erityisesti kuoro-osuudet soivat kauniisti.
Lavasteiden yksi toimivimmista ratkaisusta on taivaalla välkehtivät revontulet - niitä näin Lapissa asuvakin sai ihastella ja ihmetellä kuin aitoja kuunaan.
Esitys toimii erinomaisesti myös niille kansainvälisille vieraillemme, jotka ymmärtävät joko englantia tai kiinan kieltä. Näyttämön etuosassa katonrajassa on näyttö, jossa rullaa tekstitys em. kielille. Ratkaisu on erittäin toimiva - se ei haittaa teatterinautintoa, mutta toimii varsin kivuttomasti vaikka joutuisikin viemään katsettaan välillä ylös käännösteksteihin.
Nikolasta esittävät useat eri näyttelijät eri ikävaiheissa: pikkupojasta jo joulu-ukkoikäiseen. Näyttelijöiden vaihto toimii, eikä edes se, että nuoren miehen rooliin sujahtaa nainen, haittaa elämystä. Tarkkasilmäiset seuraajat huomasivat että loppupuolella Helenan roolissakin oli jostain syystä tässä näytöksessä kaksoismiehitys, mutta kokonaisuutta se ei haitannut.
Summa summarum
Mene ja hae joulumieli teatterista! Vielä ehdit, joulukuussa on lukuisia näytöksiä, viimeinen vielä lauantaina 29.12. klo 15.
Näytelmä täydentää kokemustasi, vaikka olisit jo nähnyt elokuvan ja lukenut romaanin. Näytelmän innoittamana voit tietenkin paneutua aiheeseen oikein kunnolla ja katsoa sen jälkeen leffan ja tietenkin lukea sen romaanin.
Näytelmän teema on ikiaikainen: lähimmäisenrakkaus, auttaminen, anteliaisuus ja hyvä tahto. Rovaniemen Joulutarina on Kari Väänäsen ohjaustyö. Samainen mies esittää muuten elokuvaversiossa äreää puuseppämestari Iisakkia. Rovaniemen esityksen kaikki tekijät ja näyttelijät löydät tästä linkistä.
Rovaniemen teatterin väliaikatarjoiluista vastaa CafeBar21. Jos et ole ehtinyt tehdä ennakkotilausta 24 h ennen näytöstä verkkosivuilta, ehdit tehdä sen vielä ennen näytöstä. Väliajalla pääset sitten jonottamatta suoraan pöytään nauttimaan valitsemastasi välipalasta. Iso peukku alkoholittomalle valkoiselle omenaglögille! Glögiä oli runsaasti kahdelle termoskannussa ja maku oli erinomainen.
Joulugögi teatterin tapaan
PS:
Rovaniemen Teatterista on tilattavissa Nikolaksen jalanjäljillä -työpaja, joka on suunnattu alakoululaisille. Lue lisää täältä.
bloggasi Anne
kuvat: Rovaniemen Teatteri kuvapankki, kirjan kansi Gummerus
Glögikuva: Jamita Lehtosaari
Glögikuva: Jamita Lehtosaari
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti