Kuva: Laura Lehtola |
Alkuun on todettava, että itse näyttelyn löytäminen tuotti hieman haasteita. Aikamme harhailtuamme, palasimme kanssakulkijani kanssa infotiskille kysymään apua. Tiskilläkin jouduttiin hetki pohtimaan, että mistäs se tällainen näyttely löytyikään. Löytyihän se sitten lopulta, mutta jonkinlaisia tarkempia opasteita olisi allekirjoittanut kyllä kaivannut.
Näyttely itsessään on aika pelkistetty. Iso tila, jossa on muutama isohko teos; kolme eläin- ja luontoaiheista maalausta, suurista puuhelmistä tehty geenijonoinstallaatio sekä toinen installaatio, joka tuottaa kaiuttimien kautta talven ja pohjoisen kylän elämisen ääniä. Kolmas installaatio on lyhytelokuva, joka esittelee elämää pienessä venäläisessä kylässä. Video tuntuu alkuun pätkivän, mutta sitten huomaan miettiväni kuuluuko se sittenkin asiaan? Vähän myöhemmin video alkaa pyörimään katkomatta. Kenties taiteilijan ajatuksena on ollut pysäyttää kuvaa, jotta se vangitsisi paremmin katsojan mielenkiinnon?
Arki Siperian karuissa ja vaatimattomissa olosuhteissa ei varmasti ole helppoa. Ihminen antaa suojaa ja ravintoa eläimille ja eläin ruokkii ihmistä, tuo elannon ja lämpöä. Symbioosi, joka on kehittynyt vuosisatojen saatossa.
Kuva: Laura Lehtola |
Verrattuna perinteiseen kuvataiteeseen, interaktiivinen, eri aistit huomioiva näyttely on moniulotteisempi. Kaiuttimista kantautuva lehmän ammunta, toisessa teoksessa vaeltavat hevoset ja seinän kokoinen helminauha tekevät tilasta elävän. Neljän jälkeen arki-iltana on museossa pahin kiire jo rauhoittunut. Tekee hyvää pysähtyä teosten äärelle ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä (lue: puhelin äänettömälle) ja keskittyä kerrankin vain yhteen asiaan kerrallaan.
Taide on kuin runous, joka (toki) sekin on yksi taiteen muodoista. Ja aivan kuten runo, voi taidekin olla melkein mitä tahansa. Molempia voi tulkita lukemattomilla eri tavoilla. Sanontakin sen jo sanoo, kauneus on katsojan silmässä.
Taide on parasta terapiaa -terveisin,
oman elämänsä ruuhkavuosia elävä Laura
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti