maanantai 7. lokakuuta 2013

Kyllä ei ole huono näytelmä tämä

Mielensäpahoittaja puhdetöissä. Kuva Jouni Porsanger.

”Onko nakki eläin?” kysyy lapsenlapsi mielensäpahoittajalta joulupöydässä. ”Ainakin enemmän kuin kalkkuna”, vastaa tämä. Siitä taas kalkkunan paistanut miniä pahoittaa mielensä, mutta ei näytä sitä. Mutta yksi tietää: osuihan se piikki, kjäh kjäh!

Tuomas Kyrön kirjoista tuttu Mielensäpahoittaja, vanha kärttyinen mies, on nyt tavattavissa Rovaniemen teatterissa. Häntä kannattaa ehdottomasti käydä tapaamassa, vaikka hänen kanssaan ei olisikaan samaa mieltä maailman epäkohdista – lättähattujen kepposista, tv-ohjelmien laadusta tai siitä, onko riisi suomalaiselle oikeaa ruokaa. (Kyllä ei ole mielensäpahoittajan mielestä.) Pojankin tapaa, sen joka yrittää saada isänsä uskomaan ettei vanha omakotitalo ole tälle enää turvallisin paikka asua. Mutta mihinkä sitä ihminen kotoaan lähtisi!

Olen aiemmin nähnyt Mielensäpahoittajan näyttämöllä Turun Linnateatterissa. Silloin vähän jännitti, kuten aina, kun suosikkihahmo, jonka itse mielessään on kuvitellut, tuodaan silmien eteen jonkun toisen tulkitsemana. Kokemus ei kuitenkaan ollut paha. Nyt päästiin kuitenkin vielä lähemmäs ydintä. Vesa-Matti Komonen tavoittaa jotain Mielensäpahoittajalle niin kovin ominaista: kiukkuisuuden alla olevan muutoksen pelon, epävarmuuden ja herkkyydenkin. Sairaalassa olevaa vaimoa on ikävä, omaa nuoruuttakin ehkä kaipaa, tai ainakin sitä kun asiat olivat vielä niin kuin niiden kuuluu olla ja itse oli jaksava ja kykenevä.

Mielensäpahoittaja ja poika-näytelmän rytmi on verkkainen – niin kuin vanhan miehen rytmi on. Se pakottaa hellittämään hetkeksi, rauhoittumaan ja hengittämään. Mielensäpahoittajalle voi ärtyä ja nauraa, mutta päällimmäiseksi tunteeksi jää kuitenkin liikutus ja rauha. 

- Pälvi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti