sunnuntai 5. toukokuuta 2019

”Tuleeko tähän uusia jaksoja?” Seitsemän koiraveljestä Rovaniemen teatterissa



”Miksi toi yksi kiusaa?” 
"Kuka oli se jota se kiukkuisin kiusasi?"
”Toi on fiksuin, ja toi yksi on suojelija.”
”Opettaja antoi köniin. Eihän oikeesti saisi niin tehdä!”

Viisivuotiaan kanssa teatterissa käyminen on elämys sinänsä. Seitsemän koiraveljeksen ensimmäinen näytös oli täynnä jatkuvaa, analyyttistä reflektointia. Sanavalmiin teatteriharrastajan tavoin seuralaiseni havainnoi veljesten välisiä suhteita, kommentoi näiden tekemisiä ja tapahtumien kulkua. Tappelukohtauksesta hän totesi, että ”Noi kaikki on loistavia”, ja kun nimismies (Markku Köngäs) totesi, että kaikki voivat oppia kun vain riittävästi harjoittelevat, totesi asiantuntijamme: ”Niin!”

Asiaankuuluva ohje saunansa polttaneille veljeksille kuului, että ”Muistakaa sitten sammuttaa se tuli”, ja kun Hiidenkivellä nukkuvista veljeksistä Simeoni (Jonne Kaaretkoski) joutui yksin vahtivuoroon, totesi viisivuotias, että ”yksin ei oo helppo vahtia”.

Kun äiti loppuaplodien koitettua huusi kiitoksensa näyttelijöille, lapsi kysyi: ”Saiko tässä myös kehua?” Tilannetta ja asianmukaista teatterikäyttäytymistä havainnoiva kommentti sekin.
Otsikon kysymyksen, tuleeko tälle jatko-osia, esitti ala-aulassa toinen juniorikansalainen.

Omat vihkoon raapustetut muistiinpanoni ovatkin sitten vähemmän analyyttisiä. ”Ihanat tossut”(puvustus Elina Vasko), ”ryhmäkosinta oli hauska”, ”Paula (Miettinen eli Timo) on ihana” ja ”Onervakin (Kärkkäinen eli Eero) on ihana.”

Heti esityksen jälkeen viisivuotias seuralaiseni määritteli, että parhaita olivat jatkuvasti kisaavat Eero ja Juhani (Marko Syysmaa), ja muita lemppareita pölypallo ja ”se fiksuin” eli Aapo (Timo Vuento).

Illalla poikanen oli miettinyt, kuka hän itse olisi, pilkkalaulujen tekijä vai joku muu. Mietintää oli herättänyt myös ankara opettaja (Helka Periaho), joka löi koiria hännälle: eihän koiria saa lyödä, johon äiti oli lisännyt, että myöskään opettaja ei saa lyödä oppilasta. Isän kanssa oli muisteltu Makeasti oravainen ja Voimalla seitsemän miehen -lauluja, ja äidin kanssa pohdittu, kuka tai mikä oli tämän lemppari.  Omasta kirjahyllystä löytynyt Mauri Kunnaksen kirja oli kaivettu esiin jo iltapalalle ja sitä olisi pitänyt alkaa heti lukea.

Nukahtaminen oli ymmärrettävää kyllä ollut haastavaa, kun taide-elämys pyöri päässä. Teatteriin jäbä olisi ollut lähdössä uudelleen saman tien, eikä epäilystäkään, minkä näytelmän hän olisi halunnut katsoa. Kirja taas on ollut viikon ajan iltasatukirjana.

Pojan innostus muistutti mieleen, miten ihanaa lapsena oli käydä teatterissa. Esityksen jälkeen piti se aina käydä läpi uudestaan, näytellen. Minä tietysti sain olla pääroolissa, vanhemmat esittivät muut roolit.

Seitsemän koiraveljestä herätti eloon aina ajankohtaisen tekstin. Tyypit ovat niin tunnistettavia: uhooja, nörtti, sukkela ja vilkas härnääjä… Ja kysymykset, joita teksti nostaa mieleen: häpeä, huonommuus, pilkan kohteeksi joutuminen. Osaanko, pärjäänkö, miten elää tästä eteenpäin, kun ongelmat kasautuvat.

Somevirrassa silmiin osui kasiluokkalaisen tekemä uustulkinta Seiska veikka -aiheesta. Millaisen tulkinnan saunan palo saisi instassa? Millainen on Venlan tinder-profiili? Ajatus ja toteutus olivat hykerryttäviä, samoin kuin muutama vuosi sitten ilmestynyt Riina Katajavuoren Wenla Männistö -romaani. Onko Wenlalla ja Latella jotain säätöä, kenet Jukolan possesta Wenla haluaa vai haluaako ketään?

Jos viisivuotias haluaa uudelleen teatteriin, kummitustätiä saa pyytää seuraksi.

-Pälvi-                                       Kuva: Rovaniemen teatteri/Kaisa Sirén

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti