torstai 27. lokakuuta 2016

Parantavaa näyttämötaidetta, akrobaattista liikehdintää ja reilua jammailua!

Tunteita herättävät 30-vuotisjuhlat Taidemuseossa

Rovaniemen Taidemuseo täytti 17.10.2016. 30-vuotta, kävimme mahtavassa juhlanäyttelyssä HAJE - Kaaoksesta pois vai oliko se toisinpäin? Monitaideyhdistys Piste ja Sirkus- ja musiikkiyhdistys Agit-Cirk olivat koonneet Rovaniemen taidemuseon Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta näyttelyn omannäköiseksi kokonaisuudeksi, se toimii! Tunteita herättelevää, puhuttelevaa. Riippuu paljolti katsojasta ja kokemuspohjasta, se on niin mielenkiintoista miten asioita koetaan ja nähdään eri näkökulmista. Yhtenä teoksena toimii ja vaikuttaa sirkusryhmän esitys, joka peilaa kootun näyttelyn tuomaa tunnelmaa.

Juha Rautio ja Miika Nuutinen/ Agit-Cirk. Tausta Kati Immonen, Vihreässä marinadissa. Kuva: Arto Liiti
 

Näyttely on ripustettu hauskasti, mieleeni tuli trapetsitaiteilijat sirkuksessa korkeine temppuineen ja kuinka teokset riippuvat rikkoen turvallista tilan tuntua, mihin olemme tottuneet.
Kiertelimme ja löysimme itsemme kahvipöydän ääreltä, nautinnon ohessa juttelimme taidemuseon oppaan Ullan kanssa kuulumisia ja keskustelimme taiteesta, Sami kyseli kiinnostavan teoksen valmistuksesta, olimme siis kolmestaan matkalla taiteen maailmassa, minä, Jari ja Sami. Kiitokset Rovaniemen taidemuseon ystäville kahvitarjonnasta.

Taidemuseoon on aina lämmin tulla ja tunnelma vie mennessään, kiire on vienyt kauemmas kaikesta tästä hetkeksi mutta palaan rentoutumaan taiteen äärelle pian.  Paljastan tässä että olin joskus 12 vuotta sitten Reidar Särestöniemen näyttelyn oppaana samaisessa rakennuksessa ja muistan sen vielä kuin eilisen. Voi niitä hienoja aikoja!

Näyttely on esillä Korundissa 29.9.–18.12.2016. Näyttelyn aikana järjestetään 20 yleisöesitystä.


Parantaja teatterimonologi

Pysytellään  Monitaideyhdistys Pisteen kanssa vielä samalla tatamilla ja matkataan Parantaja -esityksen tunnelmiin 19.10.2016 Rovaniemen Teatterin Saivo-näyttämöllä. Käsikirjoituksen takana Janne Rosenvall.

Haloo, onko parantajalla? Kuvaaja Tatu Kantomaa.

Voi mummo Aino Metsävainio kuinka veit mennessäsi kansanparantajan arkeen. Kivun tuomat seinämät elämässä loitontavat muista, oli kipu sitten sielussa tai kehossa, silloin etsitään apua parantajalta. Autenttinen parantaja ei ota rahaa tekemästään työstä, tai ei ainakaan tee sitä rahasta, vaan auttamisen vuoksi. Raha voi olla vastapalvelus, käytetyn ajan korvaus ja lupaus apua hakeneelta paneutua itsekin käymäänsä tilanteeseen eikä sysää vastuuta muille paranemisestaan.

Mummo Metsävainio, Kuvaaja Tatu Kantomaa.

Megalomaaniset markkinointikampanjat ja viereiselle pellolle rakennettavat lentokenttävisiot eivät maanläheistä parantajaa oikein houkuta Kolarin Pasmajärven rauhaisassa miljöössä, eikä mies Eeliskään oikein myyntimiehestä välitä.

Parantajan taito, miten se tuntuu hyppysissä? Onko se kuin tuhat muurahaista juoksisi edestakaisin, staattinen sähkö kulkisi elimistössä edestakaisin odottaen purkautumistaan?


Pisteen Sattumat -jaoston Parantaja- esitys kiersi syksyllä Kolarissa ja eräs esityksistä oli Ainon kotitalolla, sinne minäkin olisin mennyt, jos olisin ennättänyt. Voi te onnelliset jotka siellä olitte tunnelmaa aistimassa! Mahtavaa ja ihanaa Hanna-Leena Metsävainio! Kiitos!


Maailmankauppa Elimun  Fair 'n Free Jamming Café

 
Lähdin ulos teatterista pää täynnä ajatuksia mitä kirjoittaisin Parantaja-näytöksestä.  Elimun kohdalle päästyäni, muistin että tänäänhän olivat jamit! Elimuun sisälle ja alakertaan soittamaan didgeridoota. Ihana pieni tapahtuma, jossa lämminsieluisia ihmisiä läheltä ja vähän kauempaakin. Harmittaa kovasti etten ennättänyt olemaan kauaa.

Ostin kotiinviemiseksi herkullista vegaanista suklaapunajuuripiirakkaa, jota juuri zapatisti kahvin Cafe Caracolin kanssa nautimme. Kahvi tarttui mukaan Elimun myymälästä, herkullisen täyteläistä! Kapinakahvia!

Elimulla jammailua, Kuva: Saija KestiläEi kommentteja:

Lähetä kommentti