maanantai 6. marraskuuta 2017

”Minä niin pidän murhista ja muusta mukavasta!” Eikä yksikään pelastunut Lapin Ylioppilasteatterissa


Yksitoistavuotiaana istuin olohuoneen sohvalla ja kuuntelin, miten levysoitin napsahteli. Vinyylilevy oli soinut loppuun jo aikaa sitten, mutta en uskaltanut nousta sohvalta vaihtamaan puolta. (Sivumennen sanoen kuuntelin Alla Pugatsovaa; älkää kysykö miksi. Jotain selittänee se, että vuosi oli 1984.)

Syy kauhistukseen ja totaaliseen pelkohalvaukseen oli se, että olin juuri lukenut loppuun Agatha Christien Kymmenen pientä neekeripoikaa (kirjan tuolloinen suomennettu nimi). Kuukausiin en halunnut mennä yksin kellariin tai nukkua ilman yövaloa. Pidin kirjasta esitelmän koulussa, mutta vuosikymmenin en voinut lukea sitä uudelleen. Jo kirjan kannen näkeminen kirjastossa tuotti kylmiä väreitä.

Yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen pelko on jo hiukan hellittänyt, joten uskaltauduin Lapin Ylioppilasteatteriin katsomaan Esa-Pekka Tupin ohjaaman tulkinnan klassikkomysteeristä. Kun taloudessamme asuu kaksi vakaata Christie-fania, odotukset olivat varsin korkealla – tai sanottaisiinko nyt niin, että etukäteen ajattelin: toivottavasti ne ei sössi tätä.
Eivät ne sössineet.

LYT:n versio suljetun huoneen arvoituksesta on tyylikäs ja perinteinen. Pääosassa ovat kymmenen henkilön tarinat ja suhteet – menneisyyden synnit ja rikokset paljastuvat vähitellen, ja jokainen käyttäytyy kriisitilanteessa itselleen luontaisella tavalla. Lavastus, valaistus ja puvustus on suunniteltu huolellisesti, ja kokonaiskuva on komea. Läpi näytelmän ihailin hallittuja, harmonisia näyttämökuvia.

Ensi-illassa oli tunnelmaa jo senkin vuoksi, että Wiljamin sali oli kuin täyteen ammuttu (anteeksi, freudilainen lipsahdus. Heh.) Vessajonossa kuulin, että joku oli ensimmäisen puoliajan seurannut haukankatseella, milloin takanreunuksella olevat patsaat katoavat, yksi kerrallaan. Itse en ehtinyt huomata yhdenkään katoavan, hitsinvitsi. Mutta ehkä tämä kertoo vain siitä, että näyttämön muut tapahtuvat olivat kiinnostavampia!

Kotiin päästyä oli pakko ottaa drinkki – jos nyt ei tuikku murheeseen, niin ainakin kaamokseen.
Kiitos LYT!

- Pälvi -


Eikä yksikään pelastunut. Käsikirjoitus Agatha Christie, suomennos Toini Havu, ohjaus Esa-Pekka Tuppi. Ensi-ilta 4.11., seuraava esitys pe 10.11. kello 19 Rovaniemellä kulttuuritalo Wiljamissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti