Vietimme lauantai-iltana 31.10.2015 miellyttävän
illallisen yhdessä uusien tuttavuuksien kera. Tästä voisi tehdä
perinteen, sytyttää kynttilät ja muistella
heitä keskuudestamme jo poistuneita, mutta lähteäkin sitten tutustumaan
uusiin ihmisiin illallisen merkeissä ennalta tuntemattomien ihmisten
kotiin.
Kuva: Anu Marianne Willig |
Kokkimme Miro Sarola on
monipuolinen osaaja. Käväise vaikka yhdellä Muni´s workshopilla
niin tiedät mistä puhun. Miron repertuaariin kuuluu ainakin
luentoja, työpajoja, Vastu-konsultaatioita ja
vegaani/kasvisruokakursseja. Kirjojen myyntiä, superfoodeja ja
Intiasta tuotuja tuotteita unohtamatta.
Superfoodeja, tuotteita ja kirjoja. Kuva: Jari Karjalainen |
Illan tuoksinnassa ja kynttilänvalossa
aloimme miettimään, mikä se on, Pyhäinmiestenpäivä, Kekri vai Halloween (All Hallow´s Evening)? Itselleni miellän Kekrin
kaikista läheisimmiksi. Kekri sen vuoksi mitä se edustaa, maalla
kasvaneena omat pellon antimet ja työn tulokset laitetaan
juhlapöytään ja niille annetaan arvoa, sekä kokoonnutaan yhteen juhlistamaan yhdessä. Pyhäinmiestenpäivä on kirkollista perua, jota tänä päivänä sanotaan Pyhäinpäiväksi. Pitkä historia on nimen takana, jota en tähän nyt käytännönsyistä lähde avaamaan. Itselläni kiehtoo Venäjän kielen vastine asiaan, eli Vanhempien päivä, jolloin juurikin muistellaan edesmenneitä kynttilöin ja käydään haudoilla. Tämä tuli tavaksi toisen maailmansodan jälkeen Suomessa. Vietättekö te miten Pyhäin(miesten)päivää vai millä nimellä se teille avautuu lähemmin?
All Hallow´s Evening tai kuiten puhekielessä Halloween taas jää vähän kauas itseltäni, onhan se kelttiläistä perimää (Samhain), mutta lapset varmasti
ovat innoissaan pukeutumisista ja karkeista, ehkä jopa osa kepposistakin. En mene tämän syvemmin asiaan, mutta omien juurien ja perinteiden kunnioitaminen lienee se tärkein elementti tässä, jota halusin tuoda esille.
Takaisin pääasiaan, eli ruokaan. Illan ruokatarjonta oli laaja. Kaikenkaikkiaan söimme toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kyselin kokilta mitäs kaikkea saimme maistella ja tässä lista kaikesta.
Sitruuna-verigreippi-minttu juoma
Punakaali- subji kookoskermalla,
aloo-paneer-cacchari eri perunaa tuorejuustolla
Manteli-kaneli-riisi
Dahl-keitto tuoreella korianterilla,
riisillä täytetyt uunipaprikat
Banaani-inkamarja-rusina-chutney
Ja kookospallot
Sitruuna-verigreippi-minttu juoma
Kuva: Anu Marianne Willig |
Kuva: Anu Marianne Willig |
Tarjoilua. Kuva: Anu Marianne Willig |
Kokonaisuus. Kuva: Anu Marianne Willig |
Kheer eli makea riisi cashew
pähkinöillä
Kuva: Anu Marianne Willig |
Lapsia kävi oven takana
ruokaillessamme ja keskustellessamme mukavia, joka kerta talon emäntä
antoi lapsille karkkeja. Mahtoi olla isot saaliit kotiin vietäviksi
nassikoilla illan loputtua.
Mietimme tuossa pienellä porukalla
järjestää kasvisruokakurssin, koska oma osaaminen ei riitä siihen
että loisi lautasellisen täyteen erilaisia herkullisia
kasvisruokia, se jos mikä motivoi tekemään ja yrittämään kunhan
saa vähän apua ja pääsee alkuun. Keho kiittää, varmasti. Jos
sinulla kiinnostaa, niin ota vaikka minuun yhteyttä niin mietitään
aika ja paikka yhdessä kurssin vetäjän kanssa.
Laitan teille tähän linkkejä alle
niin voitte käydä tutustumassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti