perjantai 26. kesäkuuta 2015

Festarikesän avaus Jutajaisilla

Elina Hautakoski ja Reijo Ahonen kiihkeissä tunnelmissa. 
Ja millainen avaus! Oravan laulussa Rimpparemmin ihanat naiset Laura, Anni ja Helmi sekä sutkinoloinen Henri johdattivat katsojat seitsemänkymmentäluvulle. Kuusamo, tuo paratiisi maan päällä – siellä oravatkin saavat juosta puhtaassa luonnossa, kaukana kaupungin pauhusta ja houkutuksista! Kyllä ammattilaiset osaavat.

Korundin salissa siirryttiin nopeasti tunnelmasta toiseen, kun Timo Tuominen ja upea bändi – mukana rovaniemeläistaustaiset Tuomo Kuure ja Marko Roininen – toivat Jacques Brelin väkevät laulut tähän päivään. Kuten näyttelijä-laulaja (ja vähän kitaristikin J )Tuominen totesi sarkastisesti, maailmahan on ihan erilainen nyt kuin se oli 1950-luvulla. Niinhän? Brelin yhteiskuntakriittiset tekstit elävät tässä päivässä valitettavankin tuhdisti. Ja kyllä, keski-ikäinen porvari tunnisti piikin… Bändin ja laulajan karisma puri täyteen salilliseen yleisöä, eikä vähiten sen takia, että mies tuntui todella seisovan asiansa ja tulkintojensa takana.
Korundin sali odottaa soittajiaan.

Ravintolan puolella ilta jatkui chansonin ja tangon tahdein, Piaffin ja Piazzolan unohtumattomin sävelin. Elina Hautakoski lauloi kipeän ihanasti naisista ja niiden miehistä, rakkaudesta ja pettymyksestä, säestäjänään Reijo Ahonen. Illan päätteeksi kuultiin vielä Lapland-Balkan -musiikkia, kun ravintolan valtasivat Jaakko Laitinen ja Väärä raha.

Laulaa voi, vaikka ei olisi yhtään rahaa. Ja juuri silloin sitä pitääkin tehdä. Laulaa ihmisistä, heidän elämästään ja kohtaloistaan, sorrosta, väkivallasta, vallasta yleensä. Laulaa kaikenlaisista ihmisistä. Ja melkein veikkaisin, että laulaja muistetaan vielä kymmenien vuosien kuluttua, kun se valtaa käyttävä pankkiiri tai poliitikko lykkää nurmea kaikkien unohtamana. Jutajaisillan jälkeen olo oli vahva ja seesteinen – ei paljon tätä enempää voisi ihminen toivoa.

Tämän kirjoitettuani suuntaan kohti Lentävän poron 39 askelta -näytelmän ensi-iltaa, ja sitten laukkaankin lomille. Raporttia Kaustisen festareiltakin on luvassa taas jossain vaiheessa kesää. Siihen saakka – nauttikaa raikkaasta kesäsateesta, sitä näyttää nyt riittävän!


- Pälvi - 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti