lauantai 2. kesäkuuta 2018

Runoniskentää lavalla

Kilpailijat odottavat ensimmäisen kierroksen pisteitä
"Sinun runojen tunnelmat ovat kuin Hotakaisen kirjoista tai Kaurismäen elokuvista", totesi toimittaja ja lavarunokisan raatilainen Jarmo Siivikko Irmeli Kotivuorelle kisan jälkeen.

Minä en kovin helpolla ikkase, mutta Irmelin tiivistunnelmaiset runot koskettivat, etenkin se vikan setin eka. Niin kuin koskettivat omalla tavallaan jokaisen Musta Kissa Kuppilan lavalle uskaltaneen rohkelikon tekstit ja esitykset.

Ennen vikaa runosettiä oltiin kuitenkin liikahdeltu tunnelmasta toiseen, ja saatu ihka oikeaa draamaakin mukaan.

Jännitystä ilmassa

Runoniskentä, runopuulaaki, lavaruno, Poetry Slam - rakkaan lapset monet nimet, mutta tärkeintä on runo, runoilija ja läsnäolo. Kisassa esitetään omia runoja, ja yhden esityksen maksimiaika on kolme minuuttia. Poetry Slamin SM-kisojen Lapin aluekarsintaan osallistui toukokuun 30. päivän aurinkoisena iltana neljätoista runoilijaa. Viisi tuomaria valittiin yleisön joukosta.

Toiselle kierrokselle pääsi seitsemän eli puolet porukasta - yllättäen naisia kaikki. Kiittelin onneani, etten ollut raadissa vaan lavalla; runo kun on laji, johon vertailu ja kilpailu sopii varsin huonosti. En tosiaankaan olisi osannut asettaa esiintyjiä paremmuusjärjestykseen! Raadille annettiinkin ohjeeksi antaa pisteitä fiilispohjalta: kenen esitys koskettaa, kolahtaa, jää mieleen. Arvioinnissa huomioitiin sekä esitys että teksti.

Kolmannelle kierrokselle suoriutuivat Tiina Qvist ja Inka Iki-Ihana, molemmat kokeneita ja vahvoja esiintyjiä ja omantyylisiä kirjoittajia, sekä - yllätys yllätys - minä. Kivaltahan se tuntui!

Finaalissa kisa menikin sitten todella tiukaksi, kun Inka (eli Irene Piippola) ja Tiina saivat tuomareilta täsmälleen samat pisteet. Molempien esityksiä kuunnellessa oli melkein pakko pidättää henkeä, niin huikean hyviä ne olivat.

Neljännen kierroksen rankkarikisassa Tiina sai 0,2 pistettä enemmän kuin Inka, ja lähtee näin ollen edustamaan Lappia Poetry Slamin SM-loppukilpailuun Helsinkiin syyskuussa.

Lähdetäänhän kannustamaan Tiinaa loppukilpailuun, jos vain aikataulut sallivat! Finaalissa kohtaavat kaikkien karsintojen voittajat.

Vielä siitä kilpailusta: vaikka runoilla kisaaminen vähän hassulta tuntuukin, toi se ainakin minulle lisäintensiteettiä valmistautumiseen. Parasta kuitenkin oli yleisö, joka oli lähellä, kuunteli ja eli mukana.

Omat tekstitkin alkoivat elää ihan uudella tavalla. Edellisenä yönä neljältä olin vankasti sitä mieltä, että runoni Aikuisista (jotka osaavat olla aikuisia aamusta iltaan eivätkä syö räkää) ei ole runo ollenkaan. Kaikesta päätellen se(kin) kuitenkin resonoi kuulijoissa.

Runolavoilla tapahtuu

Elokuussa palataan lavarunon pariin Rovaniemen Wanhojen Markkinoiden aikaan, kun Lapin Kirjallisuusseuran järjestämä Runoköngäs tuo lavalle paitsi Slamin aluekisan voittajakolmikon, myös monia muita loistavia runoilijoita. Tilaisuudessa on myös open mic -osuus.
Voittaja saa halauksen pisteidenlaskijalta.

Kuuleman mukaan myös Mustassa Kissassa ja Granden Cult-klubilla kuullaan syksyn mittaan lavarunoa. Muun Suomen tapahtumista voi lukea Lavarunotapahtumat Suomessa -facebook-ryhmästä.

Poetry Slamin Lapin aluekarsinnan järjestivät Lapin Kirjallisuusseura, Rovaniemen kaupunginkirjasto ja Rovaniemen teatteri sekä Musta Kissa Kuppila. Kiitos kaikille - runoilijoille, raatilaisille, järjestäjille, juontaja Anne Niskalalle, pisteidenlaskija Erkki Kailalle, sekä tietysti yleisölle!
Kuvista kiitos Timo Räisäselle.

Olihan meillä mielettömän hieno ilta!

- Pälvi -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti