sunnuntai 13. lokakuuta 2019

Taidetestaajat - lupa viihtyä!


"Aikamoine esitys tykkäsin alusta aika palajo"- kirjoittaa eräs taidetestaaja Rovaniemen Teatterin Cabaret -suurmusikaalista.

 Seremoniamestari (Timo Vuento), kuva: Tatu Kantomaa

Sain kutsun Rovaniemen kaupungin kulttuuritoimiston kulttuurituottajalta Ira-Eerika Kopakalta tulla taidetestaajien mukaan 8.10.2019 Cabaret-päivänäytökseen kokemaan ja aistimaan tunnelmaa. Samalla sain tutustua Taidetestaajat-hankkeeseen Ira-Eerikan päivittäessä minulle tietoja ilokseni selvisi, että hankkeen kautta noin 180 000 nuorta saa mahdollisuuden vierailla kahdessa valmiiksi sovitussa kulttuurikohteessa. Kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset pääsevät nauttimaan kulttuurista! Voitte arvata kuinka innoissani tästä tiedosta olen!

Oppilaat siirtyivät Tieva-katsomon puolelle ja pian valot himmenivät - tunnelma jännittyi ja tuli hiirenhiljaista. Jännittävää, sillä kukaan ei tiennyt mitä odottaa näytökseltä. Kansainvälinen klassikkoteos alkoi hiljaisesta laulusta voimakkaaseen kutsuvasti ja räiskyvästi, toivottaen tervetulleeksi ja vieden Berliiniin, vuoteen 1929. Syvenevä tunnelma, pursuileva elämän ilo, mukana kulkeva runsas huumori ja koukuttava tarinan kerronta antoi taidetestaajalle mahdollisuuden sukeltaa ja seikkailla näytelmän maailmaan. Näytelmä herätti tunteita, eräs oppilas kommentoi kesken näytöksen herkkää kohtausta spontaanisti, eläen voimakkaasti sen mukana. Aivan parasta!


Sally Bowles Kit Kat klubilla, kuva: Tatu Kantomaa

Teatteri on tehty viihdyttämisen lisäksi rikkomaan rajoja, kyseenalaistamaan, peilaamaan ja vertailemaan ilmiöitä keskenään. Musikaalin kaksi eri maailmaa elävät rintarinnan yhdistyen lopulta kertoen historiallista tarinaa ihmisyydestä ja sen traagisuudesta. Kuinka selviytyä ympäröivässä maailmassa, kun uhka on ilmeinen? Luopuisitko rakkaudesta toista kohtaan? Mitä sinä tekisit? Onko mikään muuttunut? 

Kit Kat klubilla, kuva: Tatu Kantomaa

Cliff Bradshaw ja Sally Bowles, kuva: Tatu Kantomaa

Lopuksi oppilaat kerääntyivät teatterin kahvion tiloihin katsomaan opastetun kulissikierroksen ja kulttuurielämys oli tältä erää koettu. Taidetestaajilla on oma sovellus, johon oppilaat voivat kirjoittaa ja arvioida kokemaansa näytöstä. Mielenkiinnolla kurkkasin sivuston antiin ja arviot olivat mukavaa luettavaa. Voit kurkata oppilaiden arvioihin tästä.

Taidetestaajat kulissikierroksella, kuva: Saija Kestilä


P.S. Mitä fiiliksiä näytös herätti? Taidetestaajien arvioinnin voit halutessasi tehdä kirjoittamalla vastaukset ruutupaperille tai vastailla mielessäsi kohtiin. Tutustu samalla www.taidetestaajat.fi -sivustoon laajemmin.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti