sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Nätti-Jussi seikkailee - täsmälääke arjen harmauden torjuntaan"Elämä on millaiseksi sen teet.", "Avoimin mielin elämässä." Ja mitä näitä suuria elämänviisauksia nyt onkaan.

Pätevät ainakin Rovaniemen teatterin Tieva-näyttämöllä tänä syksynä Nätti-Jussin ottaessa lavan haltuun. Tämän vallattoman metsätyömiehen tarinoista ja elämästä ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu. Jo elon alkumetreiltä lähtien vaaditaan kekseliäisyyttä ja nokkeluutta selvitä kylmässä ja karussa maailmassa. Käännä vaikeudet voitoksesi ja voit saavuttaa ihan mitä vain. Toiset ehkä vähemmän, Nätti-Jussi enemmän ja senkin yli.

Maailman suurmiehet tulevat reissuilla tutuksi ja heitä pannaan välillä ronskistikin halvalla. Kääntyköön Hitler ja Kekkonen haudoissaan. Viihdyttävää ja mielenkiintoista, mielikuvituksella väritettyä historian kertausta. Matkan varrella tavataan Chicagon mafiaa ja muita historian kirjoihin jälkensä jättäneitä. Etenkin kohtaaminen Chaplinin kanssa on riemukas.

Marko Syysmaa Nätti-Jussina on oiva veto. Ilmeet, eleet ja koko olemus kompurajalkoineen rakentavat uskottavan kokonaisuuden.
Kuva: Petri Teppo
Esitys viedään läpi yllättävän pienellä miehityksellä, kourallinen näyttelijöitä hoitaa roppakaupalla rooleja, hahmojen vaihtuessa tiuhaan. Myös sukupuoliroolirooleilla leikitellään herkullisesti.

Vaikka esityksessä mennään eikä meinata, se ei ole päätöntä kohkaamista, vaan omaa viihdyttävää tahtiaan soljuvaa tykitystä. Mukaan on saatu myös muutama herkkä hetki, jotka yllättävät voimallisuudellaan. Elämä antaa, elämä ottaa. Huomaan silmieni kostuvan.

Kun Nätti-Jussin huikeista tarinoista vähennetään Lapin lisä pois, jää jäljelle tarina miehestä, joka ei suostunut alistumaan kohtaloonsa. Ei jäänyt pelaamaan korteilla, jotka elämä oli jakanut, vaan reippaasti sekoitti pakan uudelleen.

Sanotaan, että vanhuus alkaa, kun uteliaisuus päättyy. Tai Jussin tapauksessa kuolemakaan ei miehen menoa hidasta. Kun peittoaa Pyhän Pietarin taivaan porteilla kortinpeluussa, voi iäisyysaikansa viettää vaikka revontulia säädellen.

Riemastuttava esitys ja parasta lääkettä syksyn harmauteen.

Juicen sanoja lainaten, "Nyt on lokakuu ja minusta näkee sen."

-Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti