keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Runon vuoro! Lavarunoutta Rovaniemellä

Lähes parikymmentä runoilijaa. Ikähaitari alle kahdestakymmenestä päälle seitsemäänkymmeneen. Joku julkaissut yli kaksikymmentä kokoelmaa, toinen julkaisemassa ensimmäistään, monet kirjoittaneet tähän asti vain pöytälaatikkoon. Jotakuta jännittää niin että kädet tärisevät, mutta tulkintaan jännitys ei vaikuta. Toiset taas ovat mikin kanssa kuin kotonaan.

LapinKirjallisuusseuran järjestämä Runon vuoro -lavarunoustapahtuma oli osa Rovaniemen Taiteiden yön ohjelmaa. Parituntinen tapahtuma kokosi Hostel Café Kotiin kirjavan joukon runon ystäviä – illan aikana mietin, että osaa näistä ihmisistä tuskin tapaisin missään muualla! Koti toimi lavarunon tapahtumapaikkana loistavasti, ja kaikki halukkaat saivat keskittyä runojen intensiiviseen, tiiviiseen ilmaisuun ja maailmaan.

Paussin aikana illan juontaja Irene Piippola kertoi, mistä lavarunoudessa on kyse. Aiheesta on vasta ilmestynyt Harri Hertellin kirjoittama Lavaruno-opas – vinkkinä kaikille esittävän runouden ystäville!

Muutamassa minuutissa ehtii jo päästä sisälle runoilijan kieleen ja runojen maailmaan. Lyhyet esitykset antavat kaikille halukkaille mahdollisuuden päästä lavalle, ja muutaman runon esittäminen on loistava tapa päästä eroon esiintymisjännityksestä.

Irene juonsi ja luki vahvoja runojaan.
Kuva Kaija Sälevä.
Syksymmällä on tarkoitus järjestää runoilta vastaavalla konseptilla. Nyt ne runot siis pois sieltä pöytälaatikosta – ei niistä siellä ole kellekään mitään iloa!


Kirjoitti Pälvi – (toistaiseksi vielä) pöytälaatikkorunoilija ja Lapin Kirjallisuusseuran vpj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti