sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Joka päivä on hyvä päivä! Maukka ja Väykkä Rovaniemen teatterissa
MAUKKA JA TAUKKA JA HUVA PAIVA! huusi pieni katsoja Lappia-talon aulassa maaliskuun viimeisenä tiistaina. Timo Parvelan kirjoista ja myös telkkarista tutut ystävykset Maukka-kissa ja Väykkä-koira taisivat olla tuttuja suurelle osalle yleisöä, sen verran innokkaasti näytelmään eläydyttiin.

Työryhmä ansaitseekin kyllä kaiken mahdollisen hypetyksen. Lotta Kuusiston Maukka on juuri niin ärsyttävän itseriittoinen, kärsimätön ja hurmaava kuin Maukan pitääkin olla. Väykkä (Paavo Kerosuo) on tyytyväinen elämäänsä, vaikka vähän sataisikin; onnellisin Väykkä on silloin, kun ei tapahdu sen kummempaa kuin että porkkanat kasvavat.

Kirjoissa Maukka ja Väykkä ovat joskus tummissakin tunnelmissa. Näytelmässä korostuu kissan ja koiran erilaisuus: Maukalla on helposti tylsää, Väykkä jaksaa tukea ystäväänsä, vaikka ei tätä aina ymmärräkään. Kämppikset tuntevat toisensa läpikotaisin ja tietävät myös, mikä toista ärsyttää. Parvelan käsikirjoitus, Iiro Rantalan musiikki ja näyttelijöiden saumaton yhteistyö rytmittävät esitystä juuri sopivasti: välillä tykitetään kummitustarinaa, sitten lennellään sinisellä taivaalla ja muistetaan, että siellä jossain se aurinko on, vaikkei sitä aina näy.

Meillä kotona Maukka ja Väykkä ovat olleet mukana leikeissä jo monta vuotta. Välillä he (eli me) etsivät aarretta, joskus ovat salapoliiseja. He ovat kirjoittaneet oopperan koira- ja kissa-äänelle, viettäneet joulua useammankin kerran, syöneet pinaattia, lohimureketta ja puuroa (yljettävää, sanoo Maukka; terveellistä, sanoo Väykkä). Kuten leikkikaverini, nyt yksitoistavuotias, kerran totesi: Leikissä on parasta se, ettei koskaan voi tietää, mihin se johtaa. Maukka ja Väykkä ovat siitäkin loistavia hahmoja, että heidän mukanaan pääsee mihin vain – vaikka sitten  autiolle saarelle viljelemään porkkanoita. Väykkä voi myös leikin lomassa täyttää tiskikonetta, siivota kasvimaata tai venytellä kipeitä koipiaan. Näppärää!

Maukan ja Väykän vierailu Rovaniemen teatterissa päättyi loppukeskusteluun, jossa kissa ja koira etsivät itselleen lemmikkiä. Tarina ei kerro, löytyikö sellainen – vai palasivatko he pohjoisesta kotiin auton takakontti täynnä uusia ystäviä.

Kiitos vierailusta! Oli kivaa!

- Pälvi/Väykkä - 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti