sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Kekri, Pyhäin(miesten)päivä, vai All Hallow´s Evening?


Vietimme lauantai-iltana 31.10.2015 miellyttävän illallisen yhdessä uusien tuttavuuksien kera. Tästä voisi tehdä perinteen, sytyttää kynttilät ja muistella heitä keskuudestamme jo poistuneita, mutta lähteäkin sitten tutustumaan uusiin ihmisiin illallisen merkeissä ennalta tuntemattomien ihmisten kotiin.

Kuva: Anu Marianne Willig


Kokkimme Miro Sarola on monipuolinen osaaja. Käväise vaikka yhdellä Muni´s workshopilla niin tiedät mistä puhun. Miron repertuaariin kuuluu ainakin luentoja, työpajoja, Vastu-konsultaatioita ja vegaani/kasvisruokakursseja. Kirjojen myyntiä, superfoodeja ja Intiasta tuotuja tuotteita unohtamatta.

Superfoodeja, tuotteita ja kirjoja. Kuva: Jari Karjalainen

Illan tuoksinnassa ja kynttilänvalossa aloimme miettimään, mikä se on, Pyhäinmiestenpäivä, Kekri vai Halloween (All Hallow´s Evening)? Itselleni miellän Kekrin kaikista läheisimmiksi. Kekri sen vuoksi mitä se edustaa, maalla kasvaneena omat pellon antimet ja työn tulokset laitetaan juhlapöytään ja niille annetaan arvoa, sekä kokoonnutaan yhteen juhlistamaan yhdessä. Pyhäinmiestenpäivä on kirkollista perua, jota tänä päivänä sanotaan Pyhäinpäiväksi. Pitkä historia on nimen takana, jota en tähän nyt käytännönsyistä lähde avaamaan. Itselläni kiehtoo Venäjän kielen vastine asiaan, eli Vanhempien päivä, jolloin juurikin muistellaan edesmenneitä kynttilöin ja käydään haudoilla. Tämä tuli tavaksi toisen maailmansodan jälkeen Suomessa. Vietättekö te miten Pyhäin(miesten)päivää vai millä nimellä se teille avautuu lähemmin? All Hallow´s Evening tai kuiten puhekielessä Halloween taas jää vähän kauas itseltäni, onhan se kelttiläistä perimää (Samhain), mutta lapset varmasti ovat innoissaan pukeutumisista ja karkeista, ehkä jopa osa kepposistakin. En mene tämän syvemmin asiaan, mutta omien juurien ja perinteiden kunnioitaminen lienee se tärkein elementti tässä, jota halusin tuoda esille. 

Takaisin pääasiaan, eli ruokaan. Illan ruokatarjonta oli laaja. Kaikenkaikkiaan söimme toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kyselin kokilta mitäs kaikkea saimme maistella ja tässä lista kaikesta. 

Sitruuna-verigreippi-minttu juoma
Punakaali- subji kookoskermalla, aloo-paneer-cacchari eri perunaa tuorejuustolla
Manteli-kaneli-riisi
Dahl-keitto tuoreella korianterilla, riisillä täytetyt uunipaprikat
Banaani-inkamarja-rusina-chutney
Kheer eli makea riisi cashew pähkinöillä
Ja kookospallot


Sitruuna-verigreippi-minttu juoma
Kuva: Anu Marianne Willig

Kuva: Anu Marianne Willig

Tarjoilua. Kuva: Anu Marianne Willig

Kokonaisuus. Kuva: Anu Marianne Willig

Kheer eli makea riisi cashew pähkinöillä
Kuva: Anu Marianne Willig

Lapsia kävi oven takana ruokaillessamme ja keskustellessamme mukavia, joka kerta talon emäntä antoi lapsille karkkeja. Mahtoi olla isot saaliit kotiin vietäviksi nassikoilla illan loputtua.

Mietimme tuossa pienellä porukalla järjestää kasvisruokakurssin, koska oma osaaminen ei riitä siihen että loisi lautasellisen täyteen erilaisia herkullisia kasvisruokia, se jos mikä motivoi tekemään ja yrittämään kunhan saa vähän apua ja pääsee alkuun. Keho kiittää, varmasti. Jos sinulla kiinnostaa, niin ota vaikka minuun yhteyttä niin mietitään aika ja paikka yhdessä kurssin vetäjän kanssa.

Laitan teille tähän linkkejä alle niin voitte käydä tutustumassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti