perjantai 6. marraskuuta 2015

Best of Kaamos

Koskenrannan talviuintipaikka marraskuussa. Valoa pimeään. Kuva Pälvi Rantala.
Ai että loppusyksy on hiljaista aikaa? Ettei missään tapahdu mitään? Hah. Rovaniemen kulttuurikalenteria katsoessa voi tämän oletuksen kumota nyt ihan saman tien. Hikeä pukkaa, jos kaikkiin tapahtumiin aikoo ehtiä. Nautittavia juttuja, hienoja enskoja, kaikenlaista! Tässä muutama poiminta kaamoksen kaatajista.

Aloittakoon ”Best of” -koosteen Rollottaa-tanssiviikko, paikallisten tanssin ammattilaisten ja harrastajien oma superviikko. Harmikseni en jaksanut/ehtinyt/kyennyt kuin yhteen esitykseen, joka oli erityisesti lapsille suunnattu ”Keisarin uudet vaatteet”. Turkulaisen Aurinkobaletin esityksiä olin tainnut nähdä viimeksi joskus vuosia sitten. Ihanaa, kepeännäköistä, omanlaistaan liikeilmaisua ja kerrontaa! Porukka oli facebookin kertoman mukaan vieraillut myös Joulupukin luona. Toivottavasti ovat olleet kiltteinä.

Tanssikentällä tapahtuu myös superviikon jälkeen: marraskuun 14. päivä on luvassa itämaisen tanssin seura Sesamin 20-vuotisjuhanäytös, ja Rimpparemmin ”Leiblied – Rakastin saksalaista” -esitystä voi myös nähdä vielä muutaman kerran, marraskuun ensimmäisen viikonlopun esitykset vieläpä kimpassa Aurinkobaletin "Reginan" kanssa. Minä varasin Leibliediin lipun ensi viikolle – sen jälkeen blogissa lisää aiheesta!

Tällä viikolla vietetään Pyhän Vituksen juhlaa. Perjantaina 6.11. keskusteltiin muun muassa tekemisen nälästä teemalla ”Nälkä – elossa pitävä voima”. Illan Vitus-klubilla tarjoillaan perinteiseen tapaan musiikkia, performansseja, mediataidetta, poikkitaiteellisia teoksia ja teosluonnoksia.

Pimeinä syysiltoina on usein helpompi jäädä kotiin kuin saada itsensä kiskotuksi liikkeelle. Parhaimmillaan pyllyn nostaminen sohvalta kannattaa: tuntee jotain, kokee uutta, rauhoittuu, herkistyy, innostuu, ärsyyntyy.

Omia syyskauden kulttuurisia pilkahduksia ovat olleet AKAVAn sote-savotassa esiintyneet Lapin Käsikellot, minulle uusi tuttavuus; porukka on ollut koossa vuodesta 2001, mutta jotenkin olen ain onnistunut esitykset missaamaan. Hauskan näköistä, upean kuuloista, tarkkuutta ja loistavaa rytmitajua vaativaa yhteissoittoa!

Toinen ihana seesteisen rauhan hetki tarjoutui kirjastolla, kun Nordic Week toi kirjailijatapaamiseen Ruotsissa jo parikymmentä vuotta asuneen kirjailija Tiina Laitila Kälvemarkin. Tuula Saraniemen haastattelussa kirjailija kertoi hienonhienon novellikokoelman ”Kadonnut ranta” ja tänä vuonna ilmestyneen romaaninsa ”Karkulahti” teemoista.

Myös teatterissa tapahtuu: ”Pikavoitto” saa ensi-iltansa lauantaina 7.11. ja musiikkifantasia ”Kumiseva hanki” torstaina 12.11.

Ei siis auta jäädä soffalle köllimään.
- Pälvi -
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti