sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Plukihäiriöitä ja palettia

Jalavan kauppa, suomen vanhin kyläkauppa. Kuva kaupan fb-sivuilta.
Vuoden lyhin kuukausi sujahti ohi kuin huomaamatta – joko se on kevät! Helmikuun viimeiseen viikkoon mahtui kuitenkin jos vaikka mitä: luovaa kirjoittamista, teatteria, balettia, näyttelyä, jatsia, jopa hiukkasen heviä.

Perjantaisessa räntäsateessa suuntasimme auton nokan kohti Taivalkoskea ja Päätalo-instituuttia, jossa viettäisimme viikonlopun kirjoittaen. Jännitti! Mutta ihan turhaan: kurssilaiset olivat huipputyyppejä, ja opettaja Taija Tuominen sai ammattitaidollaan ryhmän vapautumaan ja innostumaan jo ensimmäisenä iltana. Viikonlopun aikana tuli kirjoitettua enemmän kuin kuukausiin; tämän vauhdin ja tekemisen tunnun kun saisi pysymään yllä jatkossakin! Kymmenen minuuttia päivässä, lupasin itselleni, se riittää, ja siinä saa jo aikaan vaikka mitä. Parasta on se, että kurssi jatkuu taas toukokuussa.

Päätalo-opistolla saimme tutustua myös Kallen työhuoneen kopioon. Ehkä se Taivalkosken suuren pojan kirjakin pitäisi joskus lukea, edes yksi niistä; miten vain tuntuu niin vaikealta aloittaa. Kun mies on kirjoittanut tuhansia ja taas tuhansia sivuja, tulee jotenkin sellainen olo, että ne pitäisi kaikki lukea, kun joku on ne kerran jaksanut kirjoittaakin.

Matkalla kauppaan ja lihakeitolle. Kuva Pälvi Rantala.

Taivalkoskella vierailimme myös perinteikkäässä Jalavan kaupassa, jossa viidennen polven kauppias Mikko kertoi talon ja kaupan historiasta. Olipas se vain kiinnostavaa! Ravintolan puolella kanta-asiakkaisiin kuuluva herra muisteli lapsuutensa kauppaa ja pihapiiriä. Aika lailla on maisema, ja myös kaupanteko, muuttunut vuosien kuluessa. Jatsarit ovat silti valikoimissa edelleen.

Viikko jatkui Rovaniemen teatterissa Hiljaisilla silloilla, siitä enemmän linkin takaa löytyvässä Uuden Rovaniemen arviossa, sivulla 9. Näytelmän teemat jäivät mietityttämään moneksi päiväksi.

Loppuviikosta vietettiin yliopiston vuosijuhlaa Korundin upeassa salissa, ja saatiin nauttia Lapin Balettiopiston ja pianisti Katri Säkö-Ariaksen tulkinnasta Tšaikovskin vuodenajoista. Jokaiselle kuukaudelle oli omistettu yksi teos, koskettavimpana mieleen jäi kesäkuun ”Barcarola”, jonka koreografian oli tehnyt Hanna Raappana. Konsertin jälkeen kävin vielä katsomassa Rovaniemen taidemuseon näyttelyn, jossa pysähdyin pitkäksi aikaa Reima Nurmikon ”Kvintetti”-teoksen äärelle.

Kulttuuriviikko huipentui niin ikään Korundissa, Plukihäiriö lupilla, jossa soittivat Oulusta vierailulla ollut fonisti Sven Seebeck, kitaristi Terho Keskitapio, rumpali Tuomas Timonen sekä rovaniemeläiset musiikin monitoimimiehet Vesa Norvanto ja Hannu Raudaskoski. 
Jatsilupilla Korundissa. Kuva P. R.
Jostain syystä en aiemmin ollut saanut lähdettyä klubille, mutta kyllä se vain kannatti irrottautua sohvasta, vaikka telkkarista tulikin Putouksen finaali! Illan helmiksi nousivat Seebeckin oma biisi ”The Thing” ja Wes Montgomeryn ”Road song”. 

Nyt on hyvä aloittaa loma! Ensimmäinen talviloma sitten kouluaikojen… Ai että.

- Pälvi - 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti