lauantai 29. kesäkuuta 2013

Kekkonen. Kekkonen. Kekkonen. Kekkonen. (Väyrynen!). Kekkonen.

Kekkonen Rovaniemellä. Kuva Juuso Voutilainen.
Kuulun sukupolveen, jolle kekkonen tarkoitti samaa kuin presidentti. Vuonna 1982 olin tokaluokalla ja minusta oli itsestään selvää, että uudeksi kekkoseksi valitaan Kekkonen – vaikka tämä sitten olisi vanha, rapistunut ja muistamaton. Omituista kyllä uusi kekkonen olikin Koivisto. Kouluajoilta muistan myös isän kertomuksen siitä, miten Urkki etsi koulureppuaan; vanhus oli palannut lapsuuteensa. Kertomus oli itkettävän säälittävä. Kekkonen oli jo tuolloin legenda.

Lentävän Poron kesäteatteriesitys Kekkosesta osui siis täysillä maaliinsa. On se vain myönnettävä, että vaikka Kekkosesta valtiomiehenä, presidenttinä, puolisona tai poliittisena henkilönä olisi mitä tahansa mieltä, jokin hänessä ja hänen tarinassaan kiehtoo. Osansa legendan rakentamisessa oli tietysti poliittisella ilmapiirillä ja salailun ja salaliittoteorioiden kulttuurilla. Tarinoita syntyi ihan itsestään: kerrottuja tarinoita, keksittyjä tarinoita, kertomatta jätettyjä tarinoita. Monien muiden legendojen tavoin ihminen legendan takana oli muuttunut tunnistamattomaksi jo elinaikanaan.
Kuva Pasi Saunavaara

Lentävän Poron porukka onnistuu tekemään Kekkosesta uskottavan, ärsyttävän ja koskettavan persoonan. Ajan poliittiset hahmot ja kuviot rakentuvat turhia selittelemättä, ja Urhon elämän naisetkin ovat kokonaisia ihmisiä, eivät taustalla hissuttavia vahanukkeja. Esko Korpelainen on erityisesti vanhana Kekkosena huikea. Ehkä hauskimman roolityön tekee Jussi Jokinen lavalle innokkaasti pyrkivänä Väyrysenä. Porojen improtausta näkyy: puolukoihin tai muihin ennakkonäytöksen kompastuskiviin ei kaaduttu. Suksi luisti.

Käykäähän ihmiset tutustumassa hienoon uuteen terassi-teatteriin! Itsekin ajattelin palata Kekkosen pariin jonain syysiltana, kun pimeys tuo esitykseen oman tunnelmansa. 
- Pälvi -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti