lauantai 25. toukokuuta 2013

Kuningatarleikkejä ja E.T.Folkia

Lämpimät kevätillat. Mmmm. Kemijoen hiekat taisivat vetää puoleensa porukkaa, koska E.T.folkiin Kauppayhtiölle oli  lauantaina 18.5. löytänyt tiensä vain parisenkymmentä innokasta. Tosin kaupungissa tuona ensimmäisenä varsinaisena kesälauantaina tapahtui muutenkin kaikenlaista – ja hyvä tietysti niin. Saimme espoolais-turkulaisen ystäväni kanssa eturivin paikat, mistä olikin ihanan intensiivistä seurata Kumipäivää, Markus Paldaniusta, irlantilaista Viikset-bändiä ja Kumpulaisen Pekkaa ystävineen. Etenkin irkkumusiikin meditatiivisuus ja Pekan, Teemun ja Pellen ivalolaistyyppinen ”ei se siitä” -filosofia kolahtivat kovin. Vaikka ”Mariksi kutsuttu puhallinsektio” joutui lähtemään muihin puuhiin, sointi oli muhevan raikas. Ensimmäistä kertaa tässä kokoonpanossa kuulemani huilu täydensi hienosti Pekan karheaa laulusaundia. Tämän kerran lempibiisiksi nousi se missä lauletaan ”Olen unohtava heistä kaiken mikä unohdettavissa on”, tai jotain sinnepäin. Kahdelle kulttuurihistorioitsijalle riitti aiheesta puhuttavaa pitkäksi aikaa.

Rovaniemen teatterin Kuningatarleikit osui samaiselle viikolle; silloin keli tosin oli vielä hyisen kylmä ja kotimatkalla tuuli meinasi jäädyttää näpit, kun näyttelijä Laura Rämän kanssa pysähdyimme kaupan pihalle juttelemaan näytelmästä. Mietin pitkään, mitä siitä kirjoittaisin; en oikeastaan pitänyt näytelmästä juurikaan. Siinä oli hauskoja ja teräviä kohtia, ja etenkin Lauran, mutta toki myös muiden, näyttelijäntyötä oli ilo seurata. Koskettavimmat kohdat liittyivät kansanedustajan ja tämän puolison parisuhteeseen: miten vallankäyttö, läheisyys, koskettaminen ja luottamus toiseen tekevät suhteesta lähes mahdottoman, molemmille. Kokonaisuutena näytelmä jäi kuitenkin oudolla tavalla sekä valjuksi että ärsyttäväksi.


Päädyin kuitenkin, jälleen kerran, siihen, että yksi teatterin tehtävistä täyttyi: kaikesta ei voi eikä tarvitse kaikkien pitää. Todennäköisesti jollekin näytelmä antaa paljonkin. Minulle se ei avannut mitään uutta, jollekin kenties tekee sen. Jos yksikin katsoja saa jonkin uuden ajatuksen – ärsytti se sitten tai ei – on menty askel eteenpäin.

- Pälvi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti