keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Kauhua ja kabareeta: SYTY-festareiden tunnelmia


Ylioppilasteatterifestivaalit Rovaniemellä! Viimeksi noin ikuisuus, eli kymmenisen vuotta sitten. Ja nyt taas! Tällä kertaa olin mukana talkoolaisena, raatisihteerinä. Tehtäväni oli kulkea raadin mukana ja kirjata ylös heidän työryhmille antamansa palaute. Viikonloppu sisälsi kuusi esitystä ja melkomoisen määrän käsin ja koneella kirjoitettuja muistiinpanoja. Raatiini kuuluivat Rovaniemen teatterin muusikko-kapellimestari Minna Siitonen, ohjaajat Kimmo Virtanen ja Samuli Reunanen sekä teatterikriitikko Tenka Issakainen. Rovaniemelläkin tuttuja kasvoja kaikki – ja selkeäsanaisia rakentavan palautteen antajia.

Kuusi esitystä kolmessa päivässä. Huh, huh, huh ja vau! Turnauskestävyyteni ei ole ihan paras mahdollinen, joten keskityin esityksiin, muun festarielämän jäädessä vähemmälle (paitsi että lauantain improskaba piti tietysti käydä katsomassa. Lapin ylioppilasteatteri voitti, tietty!). Kuusi hienoa esitystä ja niiden jälkeen käydyt palautekeskustelut antoivat sihteerillekin huiman paljon tietoa ja uusia näkökulmia näyttelijäntyöhön ja teatterin tekemiseen. 

Turun ylioppilasteatterin Golem, ohjaaja Juha Hurme.
Viikonlopun aikana näimme Kuopion ylioppilasteatterin Quguu jst?:n, Turun ylioppilasteatterin Golemin, Lpr-ActI:n Ihmisvihaajan, Kellariteatterin Apinoiden planeetan, Tampereen ylioppilasteatterin Tyhmät ihmiset hallitsevat maailmaa ja Viljandin Healersin. Hienoja, erilaisia, mieleen jääviä hetkiä. Hurjaa, rohkeaa, räävitöntä, rujoa, uskallusta ja heittäytymistä vaativaa ja kaupallisesta viihteestä kovin kovin kaukana olevaa tekemistä. 

Turun Golem ja Tampereen Tyhmät ihmiset hallitsevat maailmaa olivat ehkä parasta, mitä koskaan olen teatterissa nähnyt. Tampereen poliittinen kabaree sai tosissaan miettimään, mitä me oikein täällä teemme. Turun esityksessä viehätti etenkin hulvaton, viisto tragikomiikka. Molemmissa oli loistava rytmi, sekä itse esityksen kulussa että näyttelijöiden työskentelyssä. 

Festareista jäi hulppea fiilis. Kun samalle viikolle vielä osui työmatka joka sisälsi täyden päivän tarinateatteria, jäi etukäteen ostettu teatterilippu käyttämättä. Muuten olisi kyllä tullut teatteriähky tai ainakin kulttuuriöverit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti