sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Loppiaishuveja: Mysterio Buffo, Viiru ja Pesonen


Ilveilijöitä, maansa rikkaille menettänyt maanviljelijä, paavi Bonifacius, Viiru-kissa ja isäntänsä Pesonen, Rouva Anttonen, joukko kanoja. Sekä tietysti näyttelijät Erkki Saarela, Paula Miettinen, Marko Syysmaa ja Laura Rämä. Siinä ote Rovaniemen teatterin loppiaisviikonlopun henkilökavalkadista. Tämä joukko tarjosi varsin mainion tavan laskeutua joulusta arkeen.

Viiru ja Pesonen on pyörinyt viime keväästä lähtien, jolloin näimme ennakkonäytöksen. Näytelmä jaksoi ilahduttaa toisellakin katsomiskerralla. Pieniä muutoksiakin toki oli tapahtunut: laulujen rytmitykset olivat tarkentuneet ja hahmot kypsyneet. Marko Syysmaa on kertakaikkisesti niin Pesonen! Ekaluokkalainen seuralainenkin suostui lähtemään uusintakierrokselle vasta kuultuaan, ettei Pesosta esitä kukaan muu. Eihän se silloin olisi oikea!

Aikuisen ajanlaskussa reilu puoli vuotta on lyhyt aika. Lapsen kanssa ajan kulumisen huomaa selkeästi: viime kevään eskari onkin jo iso ekaluokkalainen, joka voi muistella viime kevättä tyyliin ”sillon kun mie olin vielä aika pieni”. Katsojien joukossa oli toki vielä paljon pienempiä; ihailtavasti kaikki jaksoivat keskittyä, yhtä alun pimeyttä säikähtänyttä pikkuista lukuun ottamatta.

Näytelmänä Viiru ja Pesonen toki on tuore tulokas verrattuna loppiaisaattona näkemäämme Mysterio Buffoon: Erkki Saarela on esittänyt Buffoa vuodesta 1982, kolmekymmentä vuotta. Kohtuullisen pitkään siis! Näytelmäkiertueella Saarela juhlisti 40-vuotistaiteilijajuhlaansa. Buffon ajanlaskuskussa taas 40 vuotta on lyhyt aika: italialaisen Dario Fon kirjoittama neliosainen monologinäytelmä perustuu keskiaikaisiin teksteihin, joissa pilkattiin ajan yhteiskuntaa ja ilmiöitä.

Itse muistan Mysterio Buffon jo lapsuudesta: en ole aiemmin nähnyt sitä livenä, mutta televisioinnin kyllä. Paavi Bonifaciuksen venyttelevä puhetapa ja naurettavuus, ilveilijän naamion taakse kätkeytynyt murheellinen maanviljelijä ja elämänsä parhaan kännin kokenut Kaanaan häiden vieras tuntuivat tutuilta. Hahmoista on jo muodostunut osa jaettua kulttuuriamme; sen verran monta kertaa Saarelakin sen on jo vetäissyt. Dario Fo on kuulemma sanonut, että Saarela on maailman paras Fo-tulkki – taiteilijan itsensä jälkeen tietysti. Saarelan esityksen alussa näkyi pientä väsymystä. Silti etenkin Lasaruksen kuolleista herättämisen tarinassa ja Paavi Bonifaciuksen tulkinnassa ei ollut epäilystäkään siitä, etteikö Saarela ansaitsisi Fon hänelle antamaa titteliä.

Näissä merkeissä on hyvä aloittaa uusi vuosi. Hyvää paluuta arkeen!
Pälvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti