perjantai 21. joulukuuta 2012

JoululauluiloaJoulu alkaa laululla. Joulua ei tule, jos ei saa laulaa kauneimpia joululauluja kirkossa Con Pollon ja muiden ystävien kanssa. Tänä vuonna Kauneimmissa ehdittiin laulaa kaikki suosikit: Sylvia, Varpunen jouluaamuna, En etsi valtaa loistoa, Marian poika (joskin minun mielestä väärillä sanoilla) ja monta monta muuta.

Laulajia. Kuvat: Pasi Saunavaara
Joululaulut herättävät tunteita ja muistoja. Marian poikaa lauloin ekaluokan joulujuhlassa Oulunkylän ala-asteella vuonna 1981 pukeutuneena enkelikaapuun. Juhlasalin tuoksun voi tuntea vieläkin: mandariinit, omenat, piparit, lakattu puu, kuusi ja talvivaatteet, sekoittuneena hiukan pölyiseen tonttu- ja enkelipukujen aromiin. Monet joululaulut liittyvät juuri lapsuuteen, mutta esimerkiksi itkettävän ihana Varpunen jouluaamuna on saanut vuosien myötä uusia sävyjä.

Joululauluja kuultiin ja laulettiin myös Vaaranlammen koulun joulujuhlassa. Olin ollut koulun kuusijuhlassa viimeksi joskus 1990-luvun alussa, joten kokemus oli paitsi liikuttava, myös varsin kiintoisa. Hikiset piirtoheittimet olivat vaihtuneet videotykkiin, mutta puput, oravat, tontut, enkelit, lumihiutaleet ja muut ihanuudet olivat matkassa edelleen. Juhlan eteen on selvästi tehty paljon työtä ja nähty vaivaa.

Eniten ilahdutti se, miten moni sai olla esillä: joulun juhla on kaikkien juhla. Esiintymiskokemusta saa vain esiintymällä, ja mukana oleminen tuo tunnetta siitä, että ollaan tekemässä yhteistä asiaa, juhlimassa ja iloitsemassa yhdessä.

Kaunista joulua kaikille! Toivottaa Pälvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti