sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Puhukaa ihmiset puhukaa – vaan kyllähän työ puhuttekin?Eve, Jarmo ja soppalautanen. Kuva: Jonne Suopajärvi.
Äkkiseltään näyttäisi, ettei juoksuharrastusta käsittelevässä Maaninkavaarassa ja Soppaa soppaa -ihmissuhdefarssissa juuri ole yhteneväisiä piirteitä. Kaksi näyttelijää ja ovia joista kuljetaan, kyllä. Mutta miten keskiluokkaisista pariskuntapäivällisistä ja hulluuden rajoille menevästä urheiluaddiktiosta voisi kirjoittaa samassa blogissa?
Molemmissa  viikon aikana katsomissani näytelmissä kuitenkin ovat tärkeässä osassa ihmissuhteet, kuinkas muuten, ja puhuminen, ja kommunikointi. Soppaa soppaa -hupailussa puhutaan paljon: Teemu ja Eve keskustelevat keskenään ja vieraidensa kanssa, joskin kovin eri tavoin. Näytelmän keskeisin ongelmakin onkin juuri se, puhuako vai ei puhua, ja jos puhua niin missä vaiheessa ja miten ja kenelle, ja mitä se sitten aiheuttaisi. Surkuhupaisaa kyllä, Teemu ei muista pitkäaikaisten tuttujensa nimiä, ja onnistuu EU-talouspoliittisella puheellaan uuvuttamaan vieraansa uneen saakka. Saavutus sekin! Eve taas on ylitsevuotavan ystävällinen, ja samalla täysin epäluonteva, vieraidensa seurassa. Mikäs ihme se sitten on, että tilanne kriisiytyy? Puheen määrä ei korvaa yhteyttä ihmisten välillä, luottamusta siihen että aikuiset käyttäytyvät, no, kuten aikuisten kaiken järjen mukaan kuuluisi.  

Maaninkavaaran Heidi-tyttären ja Martti-isän maailmojen välinen etäisyys taas tuntuu niin suurelta, ettei mikään puhe riittäisi sitä täyttämään. Molemmat tahtovat toiselle, ja toisille, pelkkää hyvää, mutta riittääkö se, jos kumpikaan ei ymmärrä mikä se hyvä toiselle olisi? 
Kuten Soppaa soppaa -näytelmän Eve ja Teemu, myös Martti ja Heidi pyrkivät ennakoimaan mitä muut haluaisivat  ja toimivat sen mukaan - sen  sijaan, että kysyisivät ja puhuisivat suoraan. Niin todellista, ja niin surullista.


Käykää ihmiset katsomassa nämä näytelmät. Ja puhukaa, niistä ja muusta.

Heidin ja Martin lemppari: Marie-keksi! Kuva: Timo Lindholm.


2 kommenttia:

  1. http://www.rovaniementeatteri.fi/Ohjelmistossa/MAANINKAVAARA
    http://www.rovaniementeatteri.fi/Ohjelmistossa/MAANINKAVAARA

    VastaaPoista