perjantai 23. marraskuuta 2012

Porsaita äidin


Joulu joulu tullut on. Porsaita äidin oomme kaikki. Jouluyö juhlayö. Ave Maria. Oi kuusipuu. Ja niin edelleen.

Paitsi että nyt ei ole joulu, nyt on marraskuu. Taivaalta tulee vettä niin maan kamalasti, se vähäinenkin lumi on sulanut, maa on musta ja jouluun nyt ihan oikeasti on vielä kuukausi. Miksi siis, oi miksi, pitää soittaa joululauluja niin että kaikaa? Jos soittaisitte niitä kotonanne, niin mikäs siinä. Tai vaikka kaupoissakin – sinnehän ei ole kenenkään pakko mennä. Kun joululaulut kuitenkin raikaavat julkisella paikalla, Lordi-aukiolla, on vaikea välttää tätä kulttuurin muotoa, jota melusaasteeksikin voisi kutsua.

Nyt varmaan joku ajattelee, että onpas ikävän tiukkis ihminen siinä. Joululauluthan lämmittävät mieltä ja tuovat tunnelmaa! Joo, ihan varmasti. Kunhan saan itse päättää missä, milloin ja mitä lauluja kuuntelen. Kun sen sijaan olen menossa kuntosalille sunnuntaisena marrasaamuna, en välttämättä haluaisi kuulla possulauluja lapsikuoron laulamana. Etenkin, kun musiikki ei minulle merkitse vain äänimattoa tai taustaa; en voi olla kuulematta ja kuuntelematta. Ja arvatkaapa, onko kivaa kun korvamato laulaa sitä possulaulua koko viikon? Ei todellakaan ole.

Kaupunkikulttuuriin kuuluvat monenlaiset äänet, äänimaailma on yksi kaupungissa asumisen olemusta. Rovaniemi on hiljainen kaupunki. Ehkä juuri siksi kaiuttimista autiolla torilla pauhaava joululauluhöttö ottaakin pattiin niin paljon. Paljon mieluummin kuuntelisin ihmisten ääniä, puhetta, naurua tai vaikka laulua ihan livenä. Olisiko se liikaa pyydetty?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti