tiistai 13. marraskuuta 2012

Paikallista aktiivista toimintaa


Saanen esitellä teille Rovaniemellä tapahtuvaa metalli-trash-rock-punk-akselilla toimivaa asenteellista tapahtumajärjestämistä pääasiassa Grandessa: valokeilassa Arctic Live Entertainment Ry!
Kerron vähän tästä aktiivisesta yhdistyksestä, johon liityin mukaan vuoden 2011 syksyn aikoihin. Ale Ry on perustettu 2010 ja se pyörii tällä hetkellä 7 ihmisen voimin, pääjehuna itsekin muusikko ja aktiivinen yhdistyksen puheenjohtaja Rauli Alaruikka. Yhdistyksen toiminta keskittyy kaikkeen mikä liittyy elävään musiikkiin.

Tule seuraamaan toimintaa ja peräti liity siihen! Et pety! Toimin Ale Ry:ssä toiminnantarkastajana ja verkkotoimittajana, sekä häärään tapahtumissa milloin missäkin roolissa. Riveissä on osaavia kavereita ja yhteistunnelma on leppoisen mukava. Näin verkkotoimittajana haastattelen bändejä ja tarkastelen illan tunnelmaa. Haluan tuoda haastatteluissa esiin yhtyeiden soittajien sisäistä maailmaa ja ajatuksia elämästä ja musiikista yön pikkutunteina, tietysti heti keikan jälkeen. Ovatko ne metallipäät oikeasti niin synkkiä kavereita kuin yleisesti luullaan? Lähdetään selvittelemään asiaa haastattelujen muodossa. Kirjoituslehtiö ja kynä esille -tarkoituksena haastatella Sadistik Forestia ja Septorya 20.10.2012 Ale Ry:n tapahtumassa Septory: North Finland Minitour.

Haoth, Septory
kuva: Aino Hirvioja


Illan pääesiintyjä Septory (RUS) kertoi tulleensa katsomaan pohjoista, koska eivät ole täällä ennen käyneet, lisäksi he kuvailivat pohjoisen olevan heille myyttistä maaperää. Iloiset naapurimaamme veljet Pietarista päätyivät kertomaan minulle nykykulttuurin muovisuudesta ja kulutusmaniasta, yhtyeen jäsenten mielestä moderni eläminen kuolee sisältäpäin, siitä yhtyeen nimi Septory myös juontuu. Septoryn musiikilliset vaikutteet ovat vanhanliiton metallissa. Yhtye haastaakin lukijan miettimään asioiden ydintä, nähdä pintaa syvemmälle elämän eri osa-alueissa, etenkin uskontojen ja materialismin kohdalla, he tuovat esiin ihmisen tarpeen olla vapaa! Kuuluisat viimeiset sanat yhtye muotoili minulle sitä huumorimielessä kysyessäni: ”Thanks to all, exellent gigs!”, ”Keep the flame burning!”  Yhtyeen jäsenet olivat mahtavia persoonia ja mieleen jäi suomenkielen opiskelu takahuoneessa ja se kuinka he olivat läsnä joka tilanteessa. Jos törmäätte julisteeseen missä lukee Septory livenä, menkää nyt ihmeessä katsomaan mistä mie puhun! http://www.septory.ru
Sadistik Forestin laulaja Markus Makkonen muotoili yhtyeensä olevan juurettomia kuin kaaos, sillä yhtye muodostuu eri paikkakunnilta kotoisin olevista muusikoista, jotka ovat ajautuneet yhteen eri kohtaamisten kautta. Henkinen kotipaikka yhtyeellä on kuitenkin Oulu. Musiikkia hän kuvaili pilke silmäkulmassa ”enemmän avovaimon läpsinnäksi kuin silittelyksi”. Takahuoneessa keskustelut olivat yllättävän syvällisiä, venäjän kieltä opiskeltiin ahkerasti ja Matin ilmalento olisi pitänyt saada nauhalle, siinä olisi kaima saanut kertausta lajistaan. Mielenkiitoinen kommentti jäi mieleen Markukselta: ” Jos deathmetallissa ei olis sanoilla merkitystä, miksi se ei ole instrumentaali musiikkia?”
Jostain syystä olen alkanut kysymään jokaiselta yhtyeeltä haastattelun lopuksi kuuluisia viimeisiä sanoja. Markuksen vastaus oli ytimekäs: "Nyt ei pitäisi sanoa mitään, muuten kuoleutuu pois".  http://www.sadistikforest.com

Sadistik Forest
Kuva: Aino Hirvioja


Lähtökohdat kummallakin yhtyeen muusikoilla olivat samanlaiset; paluu juurille ja perinteisiin – pois massakulutuksesta! Ehkeivät ne metallipäät olekaan niin pelottavia ja synkkiä, enemmänkin ajattelevia ja maailman tilaa pohtivia tyyppejä, jotka tuovat musiikkinsa kautta esille sanottavansa ilman turhia silittelyjä.

Oma musiikkimakuni liikkuu tuolla vanhanliiton heavy ja rock akselilla, unohtamatta pop-ja maailmanmusiikkia, joista en kyllä kaikkea todellakaan sulata. Minulle nämä haastattelut ja erilaisen musiikkityylin omaksuminen joka live-ilta tuovat uusia näkökulmia ja kasvattavat musiikkitietämystä. Mikä sen parempaa! Pitää kehua tässä lopuksi kuinka Rockravintola Grandessa osataan huolehtia janoisista ja nälkäisistä muusikoista. Kiitos Juice ja Anna!Ale Ry:n toimintaan voit tutustua osoitteessa www.arcticliveentertainment.fi
Rockravintola Grande: http://www.rockravintolagrande.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti